Kari Kärkkäinen

Kari Kärkkäinen
Pyhän Hengen tuli syttyköön

maanantai 23. kesäkuuta 2014

Mitä on väri?


Ja miksi nyt tästä asiasta tahdon jotain sanoa?
Koska puhutaan paljon aalloista, värähtelyistä, jne. (David Herzog)Tämä juttu on pääpiirteissään kopsattu Wikipediasta, mutta jo ammattikoulussa ollessani (60 -luvulla), puhuttaessa väristä tämä tuli esille.

"Väri on auringosta tai muusta valolähteestä tulevaa

aaltomuotoista sähkömagneettista säteilyä eli valoa.

Jokaista värisävyä vastaa oma aallonpituus. Pisin aallonpituus on punaisella ja lyhin violetilla.

Ihmiselle näkyvien värien ääripäiden lisäksi puhutaan infrapunaisesta, jonka aallon pituus on pitempi kuin näkyvä valo ja se voidaan tuntea lämpönä. Puhutaan myös ultravioletista, joka on lyhytaaltoisempaa kuin näkyvä valo. Ihminen aistii värin, kun valo heijastuu jostakin värillisestä kohteesta silmän verkkokalvolle.

Toisin kuin monet muut nisäkkäät, ihminen näkee maailman väreissä.

Eri ihmisten värien näkö- ja niiden erottamiskyky ovat erilaisia. Kaikilla on sama värien erotteluprosessi, jossa aivot tulkitsevat silmän kautta tulevan impulssin muuntaen sen väriksi.

Värin havaitseminen perustuu kolmeen asiaan:

* valoon, joka on värin lähde
* kohteeseen, siihen, miten kohde vastaa väriin
* silmään, joka ottaa värin vastaan

Valonlähteen väri:

Kaikki kappaleet lähettävät sähkömagneettista säteilyä sitä enemmän, mitä korkeampi niiden lämpötila on.

Säteilyn määrän ja aallonpituusjakauman osoittaa Planckin laki. Huoneenlämpöisen kappaleen lähettämä säteily on käytännössä täysin näkymätöntä, infrapunasäteilyä, mutta jos kappaleen lämpötila on riittävän korkea (yli 500 °C), se hehkuu, eli lähettää myös näkyvää valoa. Jos lämpötila on vain hieman tämän rajan yläpuolella, lähtevässä säteilyssä esiintyy vain pitkäaaltoisinta näkyvää, punaista valoa eli kappale on punahehkuinen, mutta jos lämpötila on vielä korkeampi, kappale tulee lopulta valkohehkuiseksi, jolloin sen lähettämä valkoinen valo sisältää kaikkia näkyvän valon aallonpituuksia. Sellaista on esimerkiksi Auringon valo."

Kaikkeen maailmassa tapahtuvaan asiaan on tieteellinen selitys olemassa, mutta Jumala on luonut silti kaiken. Ei ole olemassa mitään, ellei Jumala Kaikkivaltiaana olisi sitä luonut.
Ihminen voi jotain tehdä, paholainen voi jäljitellä, mutta Jumala luo kaiken.
Jeesus asuu meissä uskovissa ja Jeesuksessa meille on annettu valta tehdä asioita Jeesuksen nimessä.

Joh. 14:12 Totisesti, totisesti minä sanon teille: joka uskoo minuun, myös hän on tekevä niitä tekoja, joita minä teen, ja suurempiakin, kuin ne ovat, hän on tekevä; sillä minä menen Isän tykö,

Mark. 16:17 Ja nämä merkit seuraavat niitä, jotka uskovat: minun nimessäni he ajavat ulos riivaajia, puhuvat uusilla kielillä,
16:18 nostavat käsin käärmeitä, ja jos he juovat jotakin kuolettavaa, ei se heitä vahingoita; he panevat kätensä sairasten päälle, ja ne tulevat terveiksi."
1Kor. 12:3
Sentähden minä teen teille tiettäväksi, ettei kukaan, joka puhuu Jumalan Hengessä, sano: "Jeesus olkoon kirottu", ja ettei kukaan voi sanoa: "Jeesus olkoon Herra", paitsi Pyhässä Hengessä.

Jumalan suuruudet obat ihmeelliset! Tähän kirjoitukseeni tuli vastaus tänään tiistaina katso teksti tästä linkistä:

Katso myös tämä!

Ei kommentteja: